Perkhidmatan SRISAAS Profil SRISAAS
Latar Belakang SRISAAS PDF Cetak E-mail

1 edit

LATAR BELAKANG SEKOLAH RENDAH ISLAM SAIDINA ABU BAKAR AS-SIDDIQ

>Mula ditubuhkan pada tahun 1988.

>Berdaftar dibahagian pendidikan dan pelajaran Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) di bawah enakmen NO.2 tahun 1988 pengawalan Sekolah Agama Islam Seksyen 13 (B) Sijil Pendaftaran SPS/PRP/08/8)(SEM)-179.

OBJEKTIF SRISAAS

>Melahirkan pelajar yang mempunyai penguasaan agama yang mantap dan memastikan pelajar mempraktikannya dalam kehidupan seharian.

>Menitikberatkan hafazan al-Quran dan keperluan asas yang wajib diketahui oleh muslim (solat & doa

>Membimbing pelajar membentuk peribadi mahmudah, berdisiplin dan berhemah tinggi.

>Melahirkan pelajar yang mempunyai nilai-nilai kognitif, kemahiran berfikir dan bersosial serta kemahiran menyelesaikan masalah.

>Membimbing pelajar mendapatkan peratusan tinggi dalam setiap peperiksaan.

KELEBIHAN

>Semenjak dari awal penubuhannya, SRISAAS telah berjaya melahirkan penuntut islam yang berjaya dalam bidang akademik dan sahsiah.

>Peratusan kelulusan pencapaian pelajar bagi keputusan PSRA setiap tahun adalah 100%.

>Sistem pembelajaran yang terbukti berkesan.

>Teknik pengajaran yang berkesan dan sistematik.

>Kandungan silibus yang berbeza.

>Silibus tambahan yang dimuatkan merupakan pelengkap untuk melahirkan pelajar Islam yang berkualiti.

>Aktiviti ko-kurikulum yang menjadi platform untuk mendidik para pelajar dalam mengamalkan cara hidup Islam.

PENCAPAIAN SRISAAS

>Anugerah Sekolah Cemerlang Peringkat Negeri Selangor Psra 2009.

>Anugerah Prestasi Terbaik Keseluruhan PSRA 2010 Pangkat Pertama Daerah Gombak.

>Anugerah Sekolah Terbaik Kelumpuk PSRA 2010 bagi Zon Kelumpuk Sekolah Swasta Daerah Gombak serta

>Anugerah 5 Matapelajaran Terbaik PSRA 2010 bagi Zon Kelumpuk Sekolah Swasta Daerah Gombak bagi matapelajaran Imlak/Khat, Bahasa Arab, Tauhid/ Feqah Akhlak/ Sirah dan Tajwid.

>Anugerah GPS tertinggi PSRA 2015 bagi Daerah Gombak.

>Anugerah Sekolah Terbaik Daerah Gombak bagi Peperiksaan UPKK tahun 2015

>Anugerah Sekolah Cemerlang Peringkat Negeri Selangor PSRA 2016.

>Anugerah GPS tertinggi bagi Peperiksaan UPKK 2016.

WAKTU PERSEKOLAHAN

SESI PAGI – 7.30 PG -10.30 PG

SESI PETANG - 2.30PTG – 5.30PTG

Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA